«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen over lenen en/of schulden, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

rood staan ze naar kunt omdat daarom kunnen kleur geld bank

Rood staan

Het is natuurlijk een actueel onderwerp met de crisis. Rood staan is voor niemand leuk. Rood staan wil zeggen dat er meer wordt besteedt dan dat je eigenlijk bezit, uitgedrukt in valuta. Waarom noemt men dat eigenlijk ‘rood staan’?

Waarom heet het Rood staan?
Om daarachter te komen, moeten we kijken naar religie. Het Christendom bijvoorbeeld geeft aan dat als je de geest geeft, dat je óf naar God gaat in de hemel, óf naar de duivel, in de hel. De duivel wordt vaak rood afgebeeld, dus de kleur rood wordt geassocieerd met het kwade, het slechte. Rood staan is ook slecht. Daardoor wordt het waarschijnlijk rood gekleurd.
Tevens is het zo dat als je op een bankafschrift kijkt, dat rood dan een erg opvallende kleur is. Daarom denken de mensen als ze een rode kleur zien, dat ze dan op moeten passen, omdat ze dan praktisch gezien al blut zijn.

Kun je altijd rood staan?
Als je een bankrekening opent, kunt u kiezen om rood te kunnen staan of niet. Als u ervoor kiest om nooit rood te kunnen staan, dan kan het voorkomen dat u bij de supermarkt staat en dat het pinnen u wordt geweigerd, omdat het geld op is. Als u kiest voor rood staan, dan kunt u wel gewoon pinnen, maar dan wordt het benodigde bedrag als het ware geleend van de bank. Hierover wordt ook rente verrekend, waardoor het mogelijk is dat u (nog meer) in de schulden komt te staan. Het is daarom belangrijk om het goed in de gaten of u nog genoeg geld op de rekening heeft staan. Veel mensen die een gemiddeld inkomen hebben, kunnen rood staan. Meestal staat men rood aan het einde van de maand, voordat ze uitbetaald krijgen. Economisch gezien zou het daarom beter zijn om het verdiende geld iedere dag op de rekening te storten, alleen in de praktijk werkt dat niet, omdat dat ook nog transactiekosten oplevert, waardoor het juist averechts werkt.
De huidige rente die betaald moet worden als u rood staat, is op dit moment minimaal 8%. U kunt doorgaans maximaal tot €2.500,- rood staan, afhankelijk van de bank. Datzelfde geldt voor hoelang er rood gestaan mag worden. Dat is allemaal afhankelijk van de afspraken die u maakt met uw bank.

Laagste rente

3.20%


Bereken uw lasten

%